Znacenie cholesterolu: 1) wady i zalety. 2) choroby wywołane nadmiarem cholesterolu 3) Źródła cholesterolu 4) HDL i LDL

Znacenie cholesterolu: 1) wady i zalety. 2) choroby wywołane nadmiarem cholesterolu 3) Źródła cholesterolu 4) HDL i LDL
Odpowiedź

1) ZALETY: wspomaga produkcję hormonów, kwasów żółciowych i witaminy D. Jest budulcem błon komórkowych i komórek nerkowych. Odgrywa dużą rolę w działaniu systemu immunologicznego.  WADY: jego nadmiar powoduje choroby 2) CHOROBY: miażdżyca, choroba wieńcowa, arterioskleroza, dusznica bolesna, nadciśnienie 3) ŹRÓDŁA: jajka, masło, łosoś, tran, wątroba wieprzowa, płuca wołowe, nerki gotowane, kaszanka, kiełbasa biała, indyk, cielęcina, śmietana, ser 4) HDL - "dobry cholesterol" Są to lipoproteiny o wysokiej gęstości. Powodują obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport do wątroby, skąd jest wydalany - dlatego działają korzystnie, hamując rozwój miażdżycy naczyń. HDL zbiera zbędny cholesterol i przenosi go z powrotem do wątroby, żeby został przetworzony przez organizm. Może również usuwać cholesterol zalegający w tętnicach czyli cofać miażdżycę. LDL- "zły cholesterol" Są to lipoproteiny o niskiej gęstości. Powodują podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z wątroby do tkanek - dlatego przyspieszają rozwój miażdżycy. Podwyższony poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób serca gdyż ta forma cholesterolu osadza się na ścianach tętnic. Aby ograniczyć poziom tej frakcji należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans (produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso, masło, tłuste mleko oraz margaryny utwardzane, ciastka, frytki, chipsy), zwiększyć spożycie żywności zawierającej błonnik rozpuszczalny, utrzymywać prawidłową masę ciała.

Dodaj swoją odpowiedź