B1,B2,B3, B5, B6, B9, B12, C, H/B7, B9 Kwas foliowy Działanie: pełni ważną funkcje w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi wraz z wit. B12, przy jej udziale powstaje serotonina, noradrenalina; w okresie płodowym reguluje rozwój komórek nerwowych, większe dawki powinny przyjmować kobiety w ciąży, planujące potomstwo oraz karmiące piersią Niedobór: zaburzenia rozwojowe u płodu, niedokrwistość, nadpobudliwość, trudności w zasypianiu, słaby wzrost, problemy z trawieniem, utrata apetytu, osłabienie Nadmiar: u niektórych osób mogą się tworzyć szkodliwe kryształy folacyny w moczu oraz wystąpić alergiczne odczyny skóry Źródła w pożywieniu: drożdze, kiełki pszenicy, wątróbka, szpinak, żółtko jaja, sałata, szparagi, soczewica, pełne ziarno, brokuły, kalafior Norma: 400µg/doba dla dorosłego człowieka Uwagi: 60-80% witaminy rozkłada się podczas przemiału zbóż na jasną mąkę lub podczas produkcji kasz wysokooczyszczonych
1. Witaminy, które rozpuszczają się w wodzie to : -Witamina C (kw. askorbinowy) -Witamina B1 (tiamina) -Witamina B2 (laktoflawina, ryboflawina) -Witamina B6 (pirydoksal, pirydoksyna) -Witamina B11 (folacyna, kwas foliowy) -Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) -Witamina PP (kwas nikotynowy, niacyna) -Witamina H -Witamina P (rutozyd , rutyna) 2. Witamina B1(tiamina) : *Rola w organizmie człowieka: Jej aktywną formą jest koenzymem dekarboksylaz, biorący udział w oddychaniu komórkowym. Wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów.Warunkuje właściwe funkcjonowanie tkanki nerwowej, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Pomaga w koncentracji i zachowaniu optymizmu. * Skutki niedoboru: Zanik otoczki mielinowej w nerwach ruchowych, prowadzący do choroby beri-beri(zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, drżenie i osłabieniemięśni, dystrofie mięśniowe, zapalenie i degeneracja stawów, bóle nóg, osłabienie i niewydolność serca, powiększenieprawej komory serca, niewydolność krążenia, brak łaknienia). * Źródła w pożywieniu : - wieprzowina, wątroba,drożdże, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane,orzechy oraz jarzyny * Takie dodatkowe informacje na pewno Ci się przydadzą : Jest syntezowana przez bakterie jelitowe. Ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej i niskiej temperatury. Niszczy ją także nikotyna, nadmiar cukrów oraz stres. Jej niedobór występuje często u alkoholików. PROSZĘ , PROSZĘ O NAJJJ . Dziękuję ;***