Jeśli kraj ma słabo rozwinięta gospodarkę, to logiczne, że z produkcją żywności będzie tam troszkę gorzej. Główną przyczyną takowego zróżnicowania jest możliwość uprawiania roślin i tych wszystkich pierdół, a jej brak.
Jeśli chodzi o produkcję to do najważniejszych przyczyn należą: a)warunki przyrodnicze: -rodzaj gleby -typ klimatu -odległość od morza, oceanu -dostęp do wody b)warunki pozaprzyrodnicze: -poziom kultury rolnej -udział rolnictwa w PKB -wielkość gospodarstw -intensywność produkcji np. ekstensywne Mam nadzieję, że pomogłem. Liczę na naj :)
Wymień przyczyny zróżnicowania poziomu produkcji żywności na świecie.
Wymień przyczyny zróżnicowania poziomu produkcji żywności na świecie....
Zagadnienia na egzamin maturalny z geografii
7. Omów główne wydarzenia geologicznew dziejach Ziemi. Omów genezę lodowców i łądolodów i ich wpływ na rzeźbę Ziemi.
9. Omów działalność erozyjną wód płynących uwzględniając czynniki wpływające na jej zróżnicowanie.