wady: - nie można ocenić długotrwałych skutków spożywania produktów GMO, - potencjalnie mogą być przyczyną chorób lub uczuleń zalety – produkty GMO są mniej zanieczyszczone środkami ochrony roślin, są więc zdrowsze, - mogą mieć lepsze walory smakowe czy zapachowe, - mogą mieć przedłużoną trwałość;
Produkty GMO mają zdecysowanie więcej zalet niż wad. Jedną z zalet jest ich wygląd a za razem smak. Wiadomo, że ludzie kupią duże, piękne owoce/warzywa, aniżeli podwiędnięte "coś". Smak także odgrywa dużą rolę; bo co nam po czymś co mest mdłe. Co do zwierząt organizby te wyglądają z pewnoscią lepiej niż odrganizmy niemodyfikowane. Rośliny- GMO, zawierają zdecydowanie mniej zanieczyszczeń i środków chemicznych, co zmniejsza zachorowalnosć konsumentów. Wadą może być to, że takie organizmy moga rozprzestrzeniac choroby, co oddziałowywałoby negatywnie na środowisko. LICZĘ NA NAJ :)
Inżynieria genetyczna.
Co to jest inżynieria genetyczna?
Pojęcie „inżynieria genetyczna” ma bardzo krótką historię. Pojawiło się dopiero w połowie lat 70-tych, gdy po raz pierwszy stało się możliwe ukierunkowane przerabianie genów. Podstawą rozw...