co jedzą na wigilię-niemcy, szwedzi, amerykanie, norwegowie, czesi, grecy i włosi?

co jedzą na wigilię-niemcy, szwedzi, amerykanie, norwegowie, czesi, grecy i włosi?
Odpowiedź

Niemcy: sałatka ziemniaczana, pieczone gęsi i kiełbaski oraz koniecznie grzane wino Szwedzi: marynowane śledzie,  lussebullar, Köttbullar; surströmming. Jest to rodzaj śledzia, który najpierw zaprawia się solą, a potem kisi przez długi okres; drożdżowa bułka cynamonowa – kanelbulle, Amerykanie: pudding, crackers, mince pies, indyk pieczony,  Norwegowie: dania z ryb, suszonego mięsa, a także specjalne bożonarodzeniowe kiełbaski, cisteczka i gorące napoje  Czesi: sałatka ziemniaczana, ciasteczka, Obok karpia - właśnie jajka i ziemniaki - to w Czechach podstawowe produkty niezbędne do przygotowania tradycyjnej kolacji wigilijnej. Najbardziej typowym daniem wigilijnym - po smażonym w panierce karpiu - jest bowiem... kotlet schabowy z podawaną na zimno sałatką ziemniaczaną z gotowanymi, posiekanymi na drobno jajkami i majonezem. Grecy:  "Melomakarona", ciasteczka nadziewane orzechami, które je się maczając je w miodzie, czy też Kourambiedes" - białe ciasteczka posypane cukrem pudrem. W Nowy Roku Grecy jedzą wielki placek nazywany Wasilopita, który w środku ma schowane monety. Kto dostanie kawałek z pieniążkiem, ten będzie miał szczęście w nowym roku. Włosi:  Wigilia Włoska opiera się na rybach. Według tradycji neapolitańskiej, podczas Wigilii należy podać 7 gatunków ryb (tradycja związana z ilością dni, w które Bóg stworzył świat). Jest więc zupa rybna, potrawa składająca się z ryby z ryżem, ryba pieczona i makaron z rybą. Niektórzy współcześni Włosi, kupują na Wigilię również homara. W pierwszy dzień Świąt można już jeść mięso, Włosi przygotowują więc na świąteczny obiad lasagne lub canelloni.     Liczę na naj :>  

Dodaj swoją odpowiedź