Dlaczego , przygotowując herbatę do picia mieszamy cukier łyżeczką , a nie czekamy ,aż cukier samorzutnie się rozpuści i w wyniku dyfuzji pomiesza z herbatą  prosze o szubką odpowiedż DAM NAJ:D

Dlaczego , przygotowując herbatę do picia mieszamy cukier łyżeczką , a nie czekamy ,aż cukier samorzutnie się rozpuści i w wyniku dyfuzji pomiesza z herbatą  prosze o szubką odpowiedż DAM NAJ:D
Odpowiedź

Robimy tak ponieważ zjawisko dyfuzji robiło by to bardzo powoli a mieszając łyżeczką działamy znacznie większym róchem niż podczas dyfuzji   licze na naj

Ponieważ szybkośc rozpuszczania się cukru zależy od mieszania. Jest to jeden z czynników wpływających na szybkość rozpuszczania. Oczywiście wraz z upływem czasu rozpuscił by się i w wyniku dyfuzji pomiesza się z herbatą. Mam nadzieję że dostanę naj:D  

Dodaj swoją odpowiedź