Mady - powstają w wyniku osadzania ilastych i organicznych substancji podczas wylewów rzek. Występują w dolinach rzek i na obszarach delt. Są żyzne i bogate w próchnicę. Rędziny - tworzą się na podłożu wapiennym, głównie w klimatach umiarkowanych. Są płytkie, ale zasobne w próchnicę, urodzajne, ale trudne do uprawy. Na obszarach klimatu śródziemnomorskiego tworzą odmianę o mniejszej zawartości próchnicy, tzw. terra rossa. Czarne ziemie - występują na obszarach pobagiennych, przy obniżonym poziomie wód gruntowych, na terenach zanikających jezior. Posiadają poziom próchniczny o dużej miąższości, są bardzo żyzne, ale trudne do uprawy. Gleby bagienne - powstają na bagnach. Charakteryzują się dużą ilością substancji organicznej, najczęściej słabo rozłożonej. Są mało urodzajne, nawet po osuszeniu. Gleby górskie - występują na obszarach górskich. Nie posiadają wykształconego profilu glebowego, są płytkie i mało żyzne.
Rędziny - powstaja na obszarach wapiennych .Odznaczają sie one grubym poziomem próchniczym.Rędziny sa żyznymi , lecz trudnymi w uprawie glebami . Gleby bagienne - powstaja w miejscach gdzie wody podziemne wystepują płytko pod powierzchnia ziemi . Gleby tego typu charakteryzuja sie duza iloscia nierozłozonych substancji organicznych . Mady - wystepuja one w okresowo zalewowych dolinach rzek , we wszystkich strefach klimatyczno-roslinnych . Mady naleza do gleb żyznych i bogatych w próchnice .