Witamina E (tokoferol) : Występuje w bardzo wielu produktach, np. we wszystkich liściastych warzywach, w ziarnie zbóż (nieoczyszczonym), w olejach roslinnych. Niestety, nie jest jej zbyt wiele. Najbardziej biologicznie czynny jest α(alfa) - tokoferol w warzywach świeżych - świeży groszek zawiera dwa razy więcej witaminy niż mrożony, a 27 razy więcej niż konserwowy. Ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Potrzebna jest komórkom krwi, aby nie ulegały deformacji i destrukcji. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga w radzeniu sobie z mrozem. Jest pomocna przy leczeniu rozmaitych dolegliwości związanych z menopauzą. Są jednak przypadki uczulenia na tą witaminę. Niedobór tokoferolu może powodować pogorszenie wzroku, bezpłodność, niedokrwistość u niemowląt i u dzieci, gorsze gojenie się ran, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (przede wszystkim miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca), rogowacenie skóry. Jeżeli pomogłam, daj naj :)
opisz występowanie witaminy e w produktach,wpływ na organizm i niedobór (ok. 12 zdań) proszę
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź