Barszcz czerwony zabielany i ziemniaki przy boku Składniki: buraczki, włoszczyzna, sok z cytryny lub ocet winny jabłkowy, pieprz, sól, odrobina cukru do smaku, śmietana, ziemniaki, olej, cebula, 2 łyżki maki pszennej, koperek świeży lub nać pietruszki Sposób przygotowania: Włoszczyznę w całości i pokrojone w plasterki buraki gotować do miękkości, dodać sól i trochę cukru. Gdy miękkie wybrać włoszczyznę a pozostały barszcz zakwasić sokiem z cytryny lub octem(do smaku po troszku), przyprawić pieprzem, zaprawić odrobiną mąki rozmieszanej w 1/4 szklanki letniej wody i zagotować. Przed podaniem dodać śmietanę i pokrojony koper lub nać pietruszki. Sposób podawania: Oczywiście z ziemniaczkami przy boku okraszone cebulką smażoną na oleju. Mniam! Czysty barszczyk czerwony z uszkami lub makaronem Składniki: buraczki, włoszczyzna, pieprzu dużo, sól, cukier do smaku, sok z cytryny lub ocet winny jabłkowy, majeranek Sposób przygotowania: Ugotować klarowny wywar z włoszczyzny i buraków (można przygotować na wywarze z wołowiny, rosole) , odcedzić, doprawić pieprzem, solą, cukrem i zakwasić, na koniec dodać majeranek. zagotować. Sposób podawania: Z uszkami, pierożkami, makaronem, na ostro!
Klasa 5 . Napisz przepis na potrawę , której głównym składnikiem jest korzeń jakiejś rośliny . Składniki : Czas przygotowania : Wykonanie : PS. Przepisałam tak jak jest w książce :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź