co to jest proces UHT i liofilizacja??

co to jest proces UHT i liofilizacja??
Odpowiedź

UHT- sterylizacja produktów żywnościowych, polegająca na błyskawicznym, 1-2-sekundowym podgrzaniu do temperatury ponad 100 °C równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sekund. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych produktu.     Liofilizacja – suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. W metodzie tej rozpuszczalnik jest usuwany w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem. Umożliwia suszenie produktów termolabilnych

UHT-  sterylizacja produktów żywnościowych, polegająca na błyskawicznym podgrzaniu do temperatury ponad 100 °C  i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej.   Liofilizacja – suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. 

Dodaj swoją odpowiedź