przepis na babeczki ale łatwy prosze plis

przepis na babeczki ale łatwy prosze plis
Odpowiedź

Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/4 szklanki mąki krupczatki - szklanka cukru - pół szklanki wody - 4 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku umieść kostkę margaryny, dodaj cukier, wodę, zagotuj, a następnie przestudź. Oba rodzaje mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystko do wystudzonej masy w rondlu. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i dobrze wymieszaj. Z białek ubij pianę i również dodaj do masy, delikatnie mieszając. Przygotuj papierowe foremki jak do muffinów i przelej do nich ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez niecałe 20 minut. Przepis na krem: - śmietanka kremówka, ok. 5 łyżek - 100 g masła - cukier puder, ok. 500 g - łyżeczka wanilii. Wykonanie: Zmiksuj śmietankę na krem, następnie dodaj masło, cukier puder, wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem nałóż fantazyjnie na babeczki przy pomocy specjalnej strzykawki.

Składniki, 12 muffinów: •150 g masła •150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej) •300 g mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •1/2 łyżeczki sody oczyszczonej •2 łyżki kakao •1 łyżka kawy zbożowej lub kakao •1 szklanka (190 g) cukru •1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii •2 duże jajka (L) •170 ml mleka       Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. 

Dodaj swoją odpowiedź