Kwasy karboksylowe to związki organiczne o wzorze ogólnym R-COOH, przy czym –COOH to grupa karboksylowa, a R-COO to reszta kwasowa. Dysocjują w wodzie, w reakcji z wodorotlenkami tworzą sole, z alkoholami i fenolami – estry. Szeroko rozpowszechnione w przyrodzie- wiem tylko tyle o nich , ale ich wlasciwosci to: Kwas mrówkowy-HCOOH; zwany tez kwasem metanowym; wł: pierwszy człon szeregu chomologicznego; występuje w jadzie mrówek i pszczół i innych owadów,oraz w lisciach pokrzywy; silna trucizna; jest cieczą bezbarwną o ostrym duszącym zapachu, ma właściwości parzące; dobrze rozpuszcza się w wodzie; jest palny: 2HCOOH+O2=2CO2+2H2O Zast: do garbowania skór; do produkcji barwników; w przemysle włókienniczym; stosuje się jako substancja bakteriobójcza. Mam nadzieje ze pomoglem >.<
1. Właściwości fizyczne wyższych kwasów karboksylowych: - Mają małą lotność - Mają wyższą temperaturę wrzenia niż alkany i alkohole przy takiej samej ilości atomów węgla w cząsteczce - Są nierozpuszczalne w wodzie - Mają charakterystyczne zapachy - Kwasy: palmitynowy i stearynowy są ciałami stałymi, natomiast kwas oleinowy jest cieczą. Właściwości chemiczne wyższych kwasów karboksylowych: - Nie mają odczynu kwasowego - Nie ulegają dysocjacji elektrolitycznej - Nie są elektrolitami - Nie przewodzą prądu elektrycznego - Nie reagują z metalami i tlenkami metali - Są palne - Reagują z mocnymi zasadami, tworząc mydła. Myślę, że dobrze to zrobiłam, bo jestem dobra z chemii. Pozdrawiam :)