Oto kilka najważniejszych zasad racjonalnego żywienia: 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Różnorodność zabezpiecza przed niedoborem składników odżywczych. Specjaliści zalecają ok. 60 różnych składników miesięcznie. 2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. 3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii. 4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. 5. Dostarczaj organizmowi odpowiednią ilość błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa). Błonnik nie ma większej wartości odżywczej, ale ma ogromne znaczenie zdrowotne - chroni np. jelita przed chorobami nowotworowymi. 6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Dostarczają organizmowi dużo witamin, soli mineralnych i błonnika. 7. Ograniczaj jedzenie, w szczególności produktów zwierzęcych, a także zawierających cholesterol. 8. Unikaj węglowodanów prostych (cukry i słodycze). Unikaj słodyczy z wyjątkiem miodu. 9. Ograniczaj spożycie soli. Podnosi ona ciśnienie krwi, obciąża nerki. Unikaj alkoholu, mocnej herbaty i kawy. 10. Zastępuj tłuszcze zwierzęce (tłuste sery, masło, mięso) tłuszczami roślinnymi (margaryna, oliwa). Spożywaj ryby 2-3 razy w tygodniu. Ryby są zdrowszym źródłem białka niż mięso.
Podstawowe pojęcia dotyczące racjonalnego żywienia potrzebuje na zaraz proszę!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź