Barszczyk czerwony - czysty Składniki: •2 kg buraków, ugotowanych •2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego •1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na 1 łyżce masła •1 listek laurowy, 3 - 4 ziela angielskie, parę ziarenek czarnego pieprzu •2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na plastry (lub większe kawałki) buraki. Gotować na małym ogniu tylko przez około 10 - 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum 6 godzin. Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Odstawić z ognia, dodać ocet balsamiczny i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!)
Barszcz Czerwony Plis prosze o naj......................lep.............................szą..