1.Najlepiej smakuje z masełkiem.(Kalafior) 2.Powrzechny dodatek do straw.(Sól) 3.Dodaje się do piwa.(Imbir) 4.W nim ziarna fasoli.Czwarta litera.(Strąk). 5.Jest Kujawski i Śląski.(Żurek). 6.Gotuje w kuchni.(Kucharz) 7.Likier włoski.(Amaretto). 8.Pije z niego piwo.(Kufel) 9.Po nim mleko trafia do sklepu.(Udój) 10.Dodaj pikantnego smaku.(Czosnek) 11Tam kupują zaopatrzeniowce.(Hurt) 12.Smaczne mięso z Afryki.(Antylopa) 13.Ugotowane danie mięsne na patelni.(Rostbeaf) 14.Gotuje się na węglu.(Szaszłyk) 15.Południowy owoc.(Kokos) 16.Smażenie średnie.(Andente) .
1.Może być np z pieczarek (Krem) 2.Zielone warzywo rośnie na polach (Sałata) 3.Potrawa przyrządzana ze zwierzęcia hodowlanego (Indyk) 4.Potrawa przyrządzana z narządów zwierzęcia (Wątróbka) 5.Typowa śląska zupa z dodatkiem kiełbasy (żurek) 6.Potrawa z kury może być pieczona lub gotowana (kurczak) 7.ytopiona słonina (smalec) 8.Potrawa z jabłkiem i kaszą (Krupniok) 9.Dodatek do sląskiego obiadu może być zaztąpiony przez ziemniaki (Kluski) 10.Zawiera dużo witamin np gruszka (owoce) 11.niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu np rzodkiewka (warzywa) 12.Potrawa z jajek robionych na patelni (jajecznica) 13.jeden z śmiertelnie trujących grzybów (muchomor) 14.Potrawa z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy (bigos) 15.Potrawa morska (krewetki) 16.Duży i zielony owoc z pestkami (Arbuz)