Wydaje mi się, że chodzi Ci o sorgo. Jest to roślina wiechlinowata (z wyglądu przypominająca nieco kukurydzę), która obejmuje nawet 60 gatunków, m.in: - sorgo murzyńskie (durra), którego ziarno przetwarza na mąkę i kasze, - sorgo sudańskie, wykorzystywane jako roślina pastewna, - sorgo cukrowe, którego łodygi są źródłem cukru, - sorgo alpejskie, wykorzystywane do wyrobu chleba i jako roślna pastewna.
Chodzi chyba o sorgo tak mi się wydaje SORGO to roślina z rodziny wiechlinowatych, zaliczana jest do roślin zbożowych. Cechuje się dużą zawartością białka i witamin z grupy B. Część liściasta wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt hodowlanych, głównie bydła, natomiast mąka jest dobrym półproduktem do wyrobu placków. Można również uzyskać z niej napój alkoholowy. Sorgo jest rośliną bardzo odporną na dłuższe okresy niedostatku wody. Zużywa w procesie transpiracji dwa razy mniej wody niż kukurydza. Sorgo jest rośliną popularną w krajach o klimacie ciepłym i gorącym.