Wyjaśnij następujące pojęcia: a]namoczenie- b]pranie właściwe- c]gotowanie- d]płukanie- e]krochmalenie- f]suszenie- to wszysko dotyczy prania ciuchów itp.

Wyjaśnij następujące pojęcia: a]namoczenie- b]pranie właściwe- c]gotowanie- d]płukanie- e]krochmalenie- f]suszenie- to wszysko dotyczy prania ciuchów itp.
Odpowiedź

namoczenie- nasiąkanie ciała stałego cieczą pranie właściwe- występuje zaraz po  krótkim praniu wstępnym i trwa dłużej w zależności od  gatunku i rodzaju odzieży jaką pierzemy. gotowanie- jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii płukanie- inaczej wierzchowe oczyszczanie krochmalenie- płukanie specjalnym płynem ze skrobi wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, włókienniczym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w gospodarstwie domowym suszenie- doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem

Dodaj swoją odpowiedź