wymyśl przepis na ciasto doskonałe

wymyśl przepis na ciasto doskonałe
Odpowiedź

Spód: • 150 g masła • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady • 5 dużych jajek • 1 łyżka kakao • 175 g drobnego cukru do wypieków Mus: • 100 g masła • 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady • 3 duże jajka • 2 łyżeczki kakao • 115 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Np. Dam Ci moje ulubione ciasto:   Doskonałe ciasto czekoladowe z musem Bardzo proste w przygotowaniu. Składa się z dwóch części: miękkiego i wilgotnego czekoladowego spodu, który opada po upieczeniu, aby zrobić miejsce na dugą część ciasta - czekoladowy mus. Do obydwu części deseru używa się podobnych składników i podobnie się je łączy ze sobą. Różnica polega na tym, że pierwszą część ciasta na spód się piecze, a druga część pozostaje w postaci musu i z dodatkiem żelatyny tężeje w lodówce. Składniki: Spód: • 150 g masła • 150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady • 5 dużych jajek • 1 łyżka kakao • 175 g drobnego cukru do wypieków Mus: • 100 g masła • 100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady • 3 duże jajka • 2 łyżeczki kakao • 115 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód: W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy. Mus: Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem). Upieczony spód ciasta... Po wypełnieniu spodu musem... Po wyjęciu z lodówki i zastygnięciu... Przepis: z książki: Crave, a passion for chocolate, Maureen McKeon. Pominęłam likier czekoladowy (1 łyżka stołowa), który dodaje się do musu, w tym samym momencie co żelatynę.       Pewnie myślisz że to z internetu, a tak naprawdę to moja mama dała mi przepis :)                      

Dodaj swoją odpowiedź