Witamina " E " - chroni komórki przed utleniaczami, jest odpowiedzialna za dostarczanie składników odżywczych do komórek. Można ją znaleźć w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianych, słonecznikowym, z orzechów), migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach. Może ona powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych a co najważniejsze bezpłodność. W przypadku spozycia dużej dawki witaminy E mogą wystąpić bóle głowy, zmeczenie, osłabienie oragnizmu. Spożywanie większej dawki niż sie zleca w czasie ciązy może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Dodatkowe informacje : Temperatura topnienia 2,5 - 3,5 stopni celcjusza Temperatura wrzenia 200 - 220 stopni celcjusza. Tak kiedyś napisałam i dostałam za to 5+ ;))
prosze o znalezienie informacji o witaminie E na ok 1 strone czcionką 10,5
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź