Otrzymywanie: Estry powstają np. w reakcji alkoholi z kwasami, chlorkami kwasowymi, bezwodnikami kwasowymi i innymi pochodnymi kwasów. Estry można też otrzymać z innych estrów w reakcji transestryfikacji, tj. wymiany reszty alkoholowej estru wyjściowego. Właściwości chemiczne: - estry ulegają reakcji spalania; - hydrolizują w wodzie w środowisku kwaśnym, tworząc przy tym kwas i alkohol (reakcja odwrotna do estryfikacji Fischera); - ulegają reakcji saponifikacji czyli zmydlania (hydroliza zasadowa estrów); - w reakcji amonolizy estrów powstają amidy; - estry reagują z związkami Grignarda dając alkohole trzeciorzędowe; - estry ulegają również reakcji kondensacji Claisena; reakcja ta zachodzi w przypadku estrów posiadających wodór alfa, czyli taki wodór, który jest przyłączony do węgla połączonego z grupą karbonylową; w kondensacji Claisena ester poddaje się reakcji alkoholanu, np. etanolu sodu, i powstają tzw. ß-ketonoestry oraz alkohol pierwszorzędowy; Właściwości fizyczne: -estry organiczne o krótkich łańcuchach są ruchliwymi cieczami; o średnich łańcuchach – oleistymi cieczami, a o długich łańcuchach – ciałami stałym -Wszystkie posiadają charakterystyczne zapachy; -są trudno rozpuszczalne w wodzie (oprócz estrów o krótkich łańcuchach); - są dobrymi rozpuszczalnikami wielu substancji organicznych;
Otrzymywanie ; kwas + alkohol ---------------> ester + woda np. CH3COOH + C2H5OH -----------------> CH3COOC2H5 + H2O Estry to substancje które, nadają przyjemny zapach np. kwiatom, owocom. Są słabo rozpuszczalne w wodzie, ale dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych. Pod wpływem wody rozpadaja się ( ulegają hydrolizie ) na alkohol i kwas.