Aminy – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej budowie grupę aminową, będącą organiczną pochodną amoniaku. - estry ulegają reakcji spalania; - hydrolizują w wodzie w środowisku kwaśnym, tworząc przy tym kwas i alkohol (reakcja odwrotna do estryfikacji Fischera); - ulegają reakcji saponifikacji czyli zmydlania (hydroliza zasadowa estrów); - w reakcji amonolizy estrów powstają amidy; - estry reagują z związkami Grignarda dając alkohole trzeciorzędowe; - estry ulegają również reakcji kondensacji Claisena Właściwości węglowodorów nasyconych: -praktycznie nierozpuszczalne w wodzie -łatwo palne -bezbarwne -nie odbarwiają wody bromowej -odczyn obojętny -nietoksyczne Kwasy karboksylowe reagują z metalami, np. z magnezem W czasie reakcji kwasów karboksylowych z metalami oraz wodorotlenkami powstają sole tych kwasów.
kwasy karboksylowe>>> reagują z metalami np.Mg czyli magnez w czasie gdy reagują z metalami lub wodorotlenkami np.NaOH powstają sole tych kwasów. Węglowodory>>>>> -łatwo palne -bezbarwne -odczyn obojętny/nie odbarwiają wody bromowej -nie są substancjami toksycznymi -nie rozpuszczalne w wodzie Estry>>>> -ulegają reakcji hydrolizy czyli zmydlania, -w analizie estrów powstają amidy, -ulegają reacjom spalania, -hydrolizują w kwaśnym środowisku.tworzą przy tym alkohol oraz kwas. Amidy>>> to związki chemiczne organiczne które w swojej budowie zawierają grupę aminową która jest pochodną amoniaku. licze na naj ;p