1 bakterie - sposób odżywiania: a)samożywne - autotrofy: bakterie zielone, hemosynteza (bakterie siarkowe, wodorowe...) b)cudzożywne - heterotrofy: -rozkładają martwą materię organizmów (SAPROFITY albo DESTRUENCI) -żyjące na żywych organizmach (PASOŻYTY) - bakterie chorobotwórcze c)symbiotyczne w organizmach żywych, np. u człowieka w jelitach - witaminy K i B12 Bakterie - oddychanie: a) tlenowe b)beztlenowe (fermentacja) c)tlenowe i beztlenowe Bakterie - rozmnażanie: bezpłciowe przez podział komórki Bakterie wytwarzają przetrwalniki. Choroby bakteryjne: zapalenie płuc, kiła, gruźlica, angina, czerwonka bakteryjna, choroba wrzodowa żołądka, próchnica; gronkowiec, salmonella (jad kiełbasiany - botulina - botoks) - masowe zatrucia pokarmowe Glony - algi a)zaliczane do bakterii: sinice b)zaliczane do protistów: eugleny, bruzdnice, brunatnice (morszczyn pęcherzykowaty) c)zaliczane do roślin: zielenice (chlorella w akwarium, pirwotek, skrętnica); krasnorosty (wykorzystanie: galareta agar-agar, labolatorium, przemysł chemiczny) Glony wytwarzają kwas alginowy używany do klejów, w przemyśle spożywczym, kosmetycznym. Protisty: a) pierwotniaki - jednokomórkowe, cudzożywne protisty, które mają zdolność ruchu. Przedstawicielami są pantofelek i ameba Choroby pierwotniakowe: malaria, stany zapalne narządów rozrodczych, śpiączka afrykańska, toksoplazmoza. b)protisty roślinopodobne - różnorodne organizmy samożywne zbudowane z jednej lub wielu komórek, przedstawiciele - euglena zielona, okrzemka, morszczyn c)śluzowce - protisty "grzybopodobne" - przypominają ogromne ameby, cudzożywne, mają wiele jąder w jednej komórce, zdolność ruchu - pełzanie 2.Znaczenie Znaczenie bakterii dla człowieka: 1.Czyszczą ścieki (+) 2.wytwarzają witaminy (+) 3..Antybiotyki (+) 4.Insulina (+) 5.Kiszenie warzyw (+) 6.Psucie żywności (-) 7.Choroby(-) 8.Broń biologiczna (-) Protisty: 1.Zasiedlają środowiska wodne 2.Wyróżnia się 3 grupy: roślinopodobne (glony), zwierzęciopodobne (pierwotniaki) i grzybopodobne. 3.Cechuje je duża różnorodność budowy. Organizmy jednokomórkowe, kolonijne, wielokomórkowe. 4.Zdobywają energię w czasie oddychania komórkowego tlenowego. Usuwanie nadmiaru wody lub przemiany materii odbywa się bezpośrednio całą powierzchnią komórki lub za pomocą wodniczek tętniących. 5.Mogą poruszać się za pomocą wici, rzęsek lub nibynóżek. 6. Mają zdolność rozmnażania bezpłciowego, a protisy wielokomórkowe także płciowego. Znaczenie rotistów dla człowieka 1.plechy służa jako pokarm (+) 2.glony są ważnym surowcem dla wielu gałęzi (+) 3.glony planktonowe powodują zatykanie rurociągów (-) 4.pasożytnicze pierwotniaki atakują rośliny uprawne i zwierzęta hodowlane (-) 5.wywołują choroby ludzi (-) Znaczenie glonów w gospodarce i życiu człowieka: - są wykorzystywane jako pokarm w gospodarce rybnej, - biorą udział w biologicznym oczyszczaniu wód, - wydzielają tlen podczas fotosyntezy, - zwiększają aerację, czyli napowietrzenie gleby, mineralizują glebę, jako nawóz wzbogacają glebę w próchnicę, - wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt (listownica, morszczyn), - stanowią białkowy pokarm dla człowieka (clorella, listownica), - są źródłem witamin, jodu, boru, miedzi, soli potasowych i sodowych (morszczyn), - przemysł tekstylny wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do impregnacji tkanin (aby były nieprzemakalne) , -przemysł papierowy wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do produkcji kartonu i tektury, - w postaci agaru (z karsnorostów) znajdują zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie, - w przemyśle spożywczym używane są do produkcji galaretek.lodów,majonezu
1. Bakterie znaczenie: są organizmami ponierskimi,czyli pojawiają się w miejscach gdzie życi jest odbudowane na nowo. wykorzystuje się je w przemyśle sporzywczym do wyrobów serów, kefirów jogurtów oraz do kiszonej kapusty i ogórków. Pełnią bardzo ważną funkcję w oczyszczeniu środowiska, ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancj proste. użyźniają glebę. wytwarzają toksyny. wywołują procesy gliniane. 2. Protisty : budowa pantofelka: rzęski, cytozol, jądro duże i małe, wodniczka tętniąca, wodniczka pokarmowa, błona komórkowa. budowa: euglena zielona: wić długa i krótka, plamka oczna, wodniczka tętniąca, jądro komórkowe, błoda komórkowa. 3. glony: sałatka morska - ma duże, liściokształtne plechy. listownica - ma plechę zróżnicowaną na część łodygokształtną, korzniokształtnąi liściokształtną, która może osiągnąć nawet kilka metrów długości. bruzdnice są składnikiem planktonu, otacza je pancerzyk, na którym widać dwie bruzdy z wićmi. krasnorosty - zwane czerwonymi algami, są nikiedy używane do kosmetologii. sporządzaja się z nich pereparaty odżywiające skórę.