Twardość wody i usuwanie twardosci wody

Twardość wody i usuwanie twardosci wody
Odpowiedź

 Twardość wody – cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.   usuwanie -  Zmiękczanie wody nazywamy procesy prowadzące do całkowitego lub częściowego usunięcia rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu oraz niektórych wielowartościowych metali. Rozróżniamy cztery podstawowe metody zwiększania wody: destylacja metody termiczne metody chemiczne metody fizykochemiczne

Odp. Twardość wody wynika z obecności w niej , kationów : Ca(2+) i Mg(2+) oraz anionów; Cl(-), CO3(2-) , HCO3(-). Twardość wody w stosunku do zastosowanych zwiazków (reakcji chemicznych) lub metod fizycznych , można podzielić na przemijająca i zmiękczająca. W reakcjach chemicznych polega to na wytrąceniu trudnorozpuszczalnych soli np. Ca(2+) +CO3(2-)=CaCO3 - kamień wapienny. Wodę możemy zmiekczać stosujac sodę oczyczyszczoną NaHCO3 lub roztwór kwasu octowego CH3COOH.. CaCO3 - tzw. kamień kotłowy, zmiekcza wode ale powoduje , poprzez wytrącenie się weglanu CaCO3, zapychanie przewodów ogrzewczych, osadzanie się kamienia wewnątrz czajnika. To ogranicza objętość tych naczyń i zwieksza ilość dostarczanej energii cieplnej. (straty energetyczne, zapowietrzanie się kaloryferów. Kamień kotłowy np. w czajniku , powstaje na skutek gotowania "twardej wody". Możemy go usunąć, stosując sodę oczyszczoną , ocet a następnie metody mechaniczne,(wyrzucamy kamień za pomocą narzędzi mechanicznych. Sprawne jest stosowanie żywic w postaci anionitów i kationów. Destylacja wody w obecności tych żywic , usuwają kationy Ca(2+) , Mg(2+) i aninów Cl(-) , CO3(2-). Żólta barwa wody kranowej jest konsekwencją obecności kationów żelaza Fe(3+).

Dodaj swoją odpowiedź