ciąg roboczy: kuchenne sprzęty tworzą pewien ciąg, w którym urzadzenia ustawione w odpowiedniej kolejności są rozdzielane blatami. ergonomania: nauka o pracy zajmująca się dostosowaniem pracy do możliwości psychofizycznych człowieka.
Ciąg roboczy - kuchenne sprzęty tworzą pewien ciąg, w którym urządzenia ustawione w odpowiedniej kolejności są rozdzielone blatami. Ergonomia - nauka o pracy, czyli dyscyplina naukowa zajmująca się dostosowaniem pracy do możliwości psychofizycznych człowieka. Ma na celu humanizowanie pracy poprzez taką organizację układu: człowiek - maszyna - warunki otoczenia, aby wykonywana ona była przy możliwie niskim koszcie biologicznym i najbardziej efektywnie, co uzyskuje się m.in. poprzez eliminację źródeł chorób zawodowych. Ergonomia jest nauką interdyscyplinarną. Korzysta z dorobku takich nauk lub dziedzin naukowych jak: psychologia pracy, socjologia pracy, fizjologia pracy, higiena, medycyna pracy,organizacja pracy, antropometria oraz nauk technicznych, np. materiałoznawstwa, budowy maszyn.