1.w przyrodzie: powodują rozkład szczątków roślinnych i zw2ierzęcych. pełnią znaczącą rolę w procesach glebotwórczych, co ma ogromny wpływ na tworzenie pokryty roślinnej. -uczestniczą w procesach samooczyszczania się wód i ścieków. w życiu człowieka: -produkcja antybiotyków , np. streptomycyna - produkcja niekórych witamin, np. B12 -wzbogacanie pól uprawnych w związki azotowe. - fermentacja obornika. - choroby człowieka , np. : salmonelloza, botulizm, angina, gruźlica. 3. Funkce białka: budulcowa , energetyczna, transportująca ( chemoglibona ) , odpornościowa (przeciwciała), enzymatyczna. Funkcje tłuszczów: Są energetycznym składnikiem, co pozawala na utrzymanie stałej temperatury ciała (cieplnej). Nadmiar tłuszczy jest odkladany w postaci tkanki podskornej, co izoluje przed zimnem oraz stanowi materiał zapasowu energetyczny. 2. Jądro komórkowe Głownie chodzi o DNA, który jest nośnikiem informacji genetycznej,a DNA znajduje się w jadrze komórkowym.
1. Bakterie dzielą sie na porzyteczne i wręcz na odwrut. Bakterie dobre są potrzebne w zwalczaniu złych bakterji ( taka jak by wojna). Gdy jesteśmy mali wstrzykuje się nam martwe lub osłabione bakterje aby dobre bakterie potrafiły zwalczać dane choroby. Dobre bakterje są nam bardzo potzrebne do życia. Złe bakterie powoduja różen choroby. Niestety nie mogę Ci odpowiedzieć na inne pytania lecz mam nadzieje że ci choć trochę pomogłm :) trzymam kciuki.