JEDZENIE - PICIE - ESSEN - TRINKEN - Warzywa Owoce Mięso - drób Ryby - owoce morza Nabiał Pieczywo Posiłki Deser Napoje Przyprawy Jedzenie poza domem Pojemniki Wyrażenia I Wyrażenia II Gemüse Obst Fleisch - Geflügel Fische - Meeresfrüchte Milchprodukte Backwaren Mahlzeiten Nachtisch Getränke Gewürze Auswärts essen Behälter Wendungen I Wendungen II Powrót marchew pietruszka seler por kalafior brokuły brukselka kapusta szpinak dynia rabarbar groch bób zielony groszek fasola fasolka szparagowa soja soczewica die Möhre /-n die Petersilie /-n der Sellerie /-s der Porree /-s der Blumenkohl /-e der Broccoli der Rosenkohl /-e der Kohl /-e der Spinat der Kürbis /-se der Rhabarber die Erbsen die Saubohnen die grünen Erbsen die Bohnen die Spargelbohnen die Sojabohnen
Spätzle , Gast , Bratwurst , Schwarzwaldu , // Ja niestety nie miałam szczęścia do ambitnych kucharzy podczas moich pobytów w Niemczech. Zazwyczaj panie domu przygotowywały mało apetyczny Eintopf, może sycący ale zbytnio odbiegający od naszych tradycyjnych zup, drugich dań i deserów z kompotem. Dlatego moje najlepsze wspomnienie wiąże się z jedzeniem w restauracji - zapiekany w piecu makaron z cebulką i żółtym serem - pycha, nie wiem czy to typowe niemieckie danie, ale jadłam je za każdym razem podczas pobytów na południu Niemiec i przeniosłam do własnej kuchni. Co do Spaetzle, to kupiłam takie gotowe w Lidlu, ale jeszcze nie testowałam. :) mam nadzieje , że pomogłam .