Rakcja estryfikacji- reakcja chemiczna, w wyniku której powstają estry. Najczęściej zachodzi ona pomiędzy kwasami (głównie karboksylowymi) i alkoholami. Reakcja hydrolizy- reakcja podwójnej wymiany (często odwracalna), która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją. W jej wyniku powstają nowe związki chemiczne. Fermentacja alkoholowa- proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla: C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2W wyniku tego procesu powstaje również szereg produktów ubocznych, między innymi: gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy.
1. Estryfikacja to reakcja kwasu(najczęściej karboksylowego) z alkoholem w obecności stężonego kwasu siarkowego(VI) jako katalizatora 2. Hydroliza jest procesem, który w przypadku soli rozpuszczalnych w wodzie, następuje zaraz po dysocjacji elektrolitycznej w tedy otrzymujemy wodorotlenek + kwas(obecne w roztworze). W przypadku estrów jest to proces odwracalny ester pod wpływem wody rozkłąda się na alkohol i kwas czyli substraty z któych powstał. Dlatego stosuje się kwas siarkowy jako katalizator gdyż ma on właściwości higroskopijne więc pochłąnia wodę i nie dopuszcza do hydrolizy powstałęgo estru. 3. Jest to proces któy zachodzi w warunkach beztlenowych pod wpływem enzymó produkowanych przez drożdze. Substratem reakcji jest glukoza a produktami alkohol i tlenek węgla(IV) równanie: C6H12O6 --enzymy--> 2C2H5OH + 2CO2