WYjaśnij znaczenie składników pokarmowych dla człowieka.   1. Białko 2. Węglowodany 3. Tłuszcz 4. Witaminy 5. Składniki mineralne   Proszę bez takich rozpisywań, tak na szybko notatki :)

WYjaśnij znaczenie składników pokarmowych dla człowieka.   1. Białko 2. Węglowodany 3. Tłuszcz 4. Witaminy 5. Składniki mineralne   Proszę bez takich rozpisywań, tak na szybko notatki :)
Odpowiedź

   składniki mineralne i pierwiastki śladowe - (jony) składniki płynów ustrojowych, tkanek, enzymów, barwników;    białka - podstawa budowy i przebudowy tkanek organizmu; WĘGLOWODANY- źródło energii i ciepła TŁUSZCZE- wydajne źródło energii Witaminy -substancje pochodzenia organicznego odgrywające wazną rolę w przemianach mwtabolicznych

Białko - jest materiałem zużywanym do budowy tkanek każdego organizmu żywego.   Węglowodany-dostarczaja energii   Tłuszcz-dostarcza energii   Witaminy-  są składnikami, które występują w niewielkich ilościach w organizmie człowieka,  wchodzą one w skład enzymów oraz regulują procesy fizjologiczne i biochemiczne   Składniki mineralne- spełniają w żywych organizmach rolę substancji regulujących przemianę materii oraz są materiałem budulcowym

Dodaj swoją odpowiedź