Jaką rolę w organizmie pełnią witaminy  A B1 B2 B6 C D E I w jakich pokarmach wystęują ( marchewka, jabłko itd.)   Pomocy TO JEST NA JUTRO, ALE MUSZE MIEĆ TO Dzisiaj stawiam NAJ  

Jaką rolę w organizmie pełnią witaminy  A B1 B2 B6 C D E I w jakich pokarmach wystęują ( marchewka, jabłko itd.)   Pomocy TO JEST NA JUTRO, ALE MUSZE MIEĆ TO Dzisiaj stawiam NAJ  
Odpowiedź

 Witamina A:Dobre wlasciwosci na oczy  Witamina B1:Dobra na skore  Witamina B2:Poprawia stan skury i blony sluzowej  Witamina B6:Pomaga wchlaniac magnez  Witamina C:Poprawia i umacnia odpornosc  Witamina D:Dobrze dziala na kosci  Witamina E:Podobne wlasciwosci do Witaminy A

A -ma znaczenie dla wzroku zapobiega tzw kurzej ślepocie i osłabieniu wzroku -zapewnia prawidłowy wyglad skóry -zwieksza odpornosc na zakazenia   tran,wątróbka,marchew,natka pietruszki,masło,szpinak,sałata,pomidor   B1 -wspomaga proces wzrostu -przyspiesza gojenie sie ran -ważna dla systemu nerwowego   pestki słonecznika,kasza gryczana,orzechy laskowe,chleb graham,i razowy,ziemniaki   B2 -prawidłowa praca układu nerwowego oraz dla wzroku -utrzymuje w zdrowiu błony śluzowe dróg oddechowych   jajka,wątroba wieprzowa,grzyby,ser twarogowy, makrela,pstrąg,mleko pełnotłuste,orzechy włoskie   B6 -podnosi odporność organizmu -uczestniczy w tworzeniu przeciwciał -niezbędna w produkcji krwinek czerwonych i hormonów   wątróbka,kiełki pszenicy,,orzechy włoskie,ryby,banany,drób   C -ważna do produkcji podstawowych białek w całym organizmie -wzmacnia układ odpornościowy -ma działanie bakteriobójcze -wspomaga przemiane tłuszczów i cholesterolu   czarna porzeczka,czerwona papryka,kalafior,truskawki,poziomki cytryny pomarancze,czerwona porzeczka     D -wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu -wazna dla budowy kości i zębów -prawidłowe działanie systemu nerwowego -zapobiega stanom zapalnym skóry -reguluje wydzielanie insuliny   tran,śledz,makrela,mleko,śmietanażółtko jaj,wątróbka   E -zapobiega rozwojowi miazdzycy -jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy -zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych   olej sojowy,słonecznikowy,migdały,orzechy włoskie,ziemne,banany,jaja,mleko,masło

Dodaj swoją odpowiedź