Witamina A:Dobre wlasciwosci na oczy Witamina B1:Dobra na skore Witamina B2:Poprawia stan skury i blony sluzowej Witamina B6:Pomaga wchlaniac magnez Witamina C:Poprawia i umacnia odpornosc Witamina D:Dobrze dziala na kosci Witamina E:Podobne wlasciwosci do Witaminy A
A -ma znaczenie dla wzroku zapobiega tzw kurzej ślepocie i osłabieniu wzroku -zapewnia prawidłowy wyglad skóry -zwieksza odpornosc na zakazenia tran,wątróbka,marchew,natka pietruszki,masło,szpinak,sałata,pomidor B1 -wspomaga proces wzrostu -przyspiesza gojenie sie ran -ważna dla systemu nerwowego pestki słonecznika,kasza gryczana,orzechy laskowe,chleb graham,i razowy,ziemniaki B2 -prawidłowa praca układu nerwowego oraz dla wzroku -utrzymuje w zdrowiu błony śluzowe dróg oddechowych jajka,wątroba wieprzowa,grzyby,ser twarogowy, makrela,pstrąg,mleko pełnotłuste,orzechy włoskie B6 -podnosi odporność organizmu -uczestniczy w tworzeniu przeciwciał -niezbędna w produkcji krwinek czerwonych i hormonów wątróbka,kiełki pszenicy,,orzechy włoskie,ryby,banany,drób C -ważna do produkcji podstawowych białek w całym organizmie -wzmacnia układ odpornościowy -ma działanie bakteriobójcze -wspomaga przemiane tłuszczów i cholesterolu czarna porzeczka,czerwona papryka,kalafior,truskawki,poziomki cytryny pomarancze,czerwona porzeczka D -wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu -wazna dla budowy kości i zębów -prawidłowe działanie systemu nerwowego -zapobiega stanom zapalnym skóry -reguluje wydzielanie insuliny tran,śledz,makrela,mleko,śmietanażółtko jaj,wątróbka E -zapobiega rozwojowi miazdzycy -jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy -zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych olej sojowy,słonecznikowy,migdały,orzechy włoskie,ziemne,banany,jaja,mleko,masło