Bardzo proste, kruche ciasto, które będzie się idealnie nadawać do tart, kisz i tym podobnych niesłodkich wypieków. Ma nieco maślany smak. Łatwo się je zamraża - wystarczy owinąć w folię spożywczą. Jeśli chcemy je rozmrozić, to trzeba je pozostawić na noc w lodówce. Składniki ilość sztuk: 450 g (około) 1 żółtko 125 g masła pokrojonego na kwałki 250 g mąki pszennej 50 ml wody (lub więcej w razie potrzeby) 1 szczypta soli
Napoleponka Jest błyskawiczna w wykonaniu, w dodatku bardzo smaczna. Herbatniki pod wpływem gorącego budyniu fajnie zmiękną i nasiąkną pysznym aromacikiem :) 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem) 3 szkl. mleka 250 g masła (używam roślinnego) 0,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 duże opak. cukru wanil. cukier puder do posypania Blachę wyłożyć sreberkiem lub papierem, ułożyć połowę herbatników ciasno siebie. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem, wsypać cukry. Wlać zmiksowaną masę, wymieszać aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić w lodówce, następnie pokroić. Każdą napoleonkę posypać cukrem pudrem. proszę :)