ochrona przeciwpożarowa w zakładach gastronomicznych (wskazać zagrożenia ,wymienić środki gaśnicze i ich zastosowanie ) Proasze na dziasj pilne Plis daje naj

ochrona przeciwpożarowa w zakładach gastronomicznych (wskazać zagrożenia ,wymienić środki gaśnicze i ich zastosowanie ) Proasze na dziasj pilne Plis daje naj
Odpowiedź

  No  zgrożenie to moze być wybuch gazu lub uletniający się gaz, podpalenie , no a jeśli chodzi o tr gaśnice to masz czegółowo opisane skróć sb lub wdrukuj:             Gaśnica jest to urządzenie zawierające środek gaśniczy, który na skutek działania ciśnienia wewnętrznego może być wyrzucony i skierowany na pożar. Ciśnienie wewnętrzne może być ciśnieniem zakumulowanym (występującym stale) lub uzyskiwanym w wyniku uwolnienia gazu pomocniczego. Nowe normy wprowadziły pojęcie gaśnicy przenośnej oraz gaśnicy przewoźnej. Otóż gaśnica przenośna jest to gaśnica przenoszona i uruchomiona ręcznie. Masa gaśnicy przenośnej gotowej do użycia nie powinna przekroczyć 20 kg brutto. Gaśnica przewoźna natomiast jest to gaśnica skonstruowana tak, aby mogła być transportowana i obsługiwana ręcznie. Jej masa całkowita jest większa niż 20 kg. Gaśnica przewoźna zwykle montowana jest na kołach. Wewnątrz gaśnic znajduje się środek gaśniczy, czyli substancja powodująca gaszenie pożaru, po odpowiednim jej podaniu. Mówiąc o gaśnicach nikt nie zastanawia się, jak długo gaśnica działa i ile czasu mamy na ugaszenie pożaru nierzadko bardzo małą gaśnicą. Czasem działania gaśnicy określa się czas, w którym przy całkowicie otwartych zaworach środek gaśniczy wypływa z gaśnicy w sposób ciągły i z właściwą skutecznością gaśniczą          Gaśnica proszkowa jest to cylindryczny zbiornik zaopatrzony w dźwignię uruchamiającą zawór lub zbijak uruchamiają-cy dodatkową butlę z gazem-wyrzutnikiem          Gaśnica śniegowa (CO2) jest to cylindryczny zbiornik zaopatrzony w zawór i wężyk zakończony dyszą wylotową.        

Dodaj swoją odpowiedź