napisz jak należy postępować,by nie obniżyć wartości odżywczej surówek

napisz jak należy postępować,by nie obniżyć wartości odżywczej surówek
Odpowiedź

Najwazniejsze wartości odzywcze maja owoce i warzywa, z których robimy saladki.A jesli przerabiamy owoce i warzywa to znaczy parzymy, gotujemy, smarzymy to obniżamy  wartość odżywczą surówki.Powinno się trzeć surówki (marchew, itp. na tarkach plastikowych).Im owoce i warzywa sa dlużej przechowywane tym wiecej tracą na swojej wartości odżywczej.Gdy bedziemy do surówki dodawac środki konserwujące (ocet), który przedluża termin wazności spozycia to też obniża wartośc odzywcza surowki.Więc, żeby nie obnizać wartości surówek nalezy nie dodawać do nich środków konserwujacych oran nie parzyć, gotować i smarzyc owoców i warzyw

Dodaj swoją odpowiedź
Elektrotechnika

Napisz, jak należy postępować, by nie obniżyć wartości odżywczej surówek.

Napisz, jak należy postępować, by nie obniżyć wartości odżywczej surówek....

Elektrotechnika

Napisz , jak należy postępować , by nie obniżyć wartości odżywczej surówek.

Napisz , jak należy postępować , by nie obniżyć wartości odżywczej surówek....

Biologia

Napisz, jak należy postępować, by nie obniżyć wartości odżywczej surówek.

Napisz, jak należy postępować, by nie obniżyć wartości odżywczej surówek....