Aceton znany równiez jako propanon. Zastosowanie: - tworzywa sztuczne, lakiery, balsamy, - barwniki ,farby, leki, - Rozpuszczalnik Właściwośći: - toksyczny - dobrze rozpuszczalny - temperatura topenieina −94,7 °C - Ciecz - temperatura wrzenia 56,05 °C Składa się z połączenia wodoru, tlenu i węgla C3H6O
Aceton obecny jest w niewielkich ilościach w krwi i moczu. Większe od normy jego stężenie pojawia się w organizmie przy zaawansowanej i nieleczonej cukrzycy. Aceton jest naturalnie obecny w tkankach wielu roślin (np. ziemniaków,żyta), gazach wólkanowych i gazach spalinowych. Tworzy się on w dużych ilościach w trakcie suchej destylacji drewna, która była niegdyś głównym sposobem jego produkcji. Obecnie w przemyśle produkuje się go najczęściej ,metodą kumenową przy okazji otrzymywania fenolu. W laboratorium można go otrzymać przez suchą destylację octanu wapnia. Aceton wytwarzany jest efektywnie przez bakterie Clostridium acetobutylicum. Proces ten został opisany po raz pierwszy w latach 1904–1907, natomiast wykorzystany w praktyce do przemysłowej produkcji acetonu w roku 1915 przez brytyjskiego biochemika pochodzenia żydowskiego Chaima Weizmanna, późniejszego pierwszego prezydenta państwa Izrael.