Sprawdź, jakie warzywa i owoce znane i spożywane były przez Polaków od wieków, a jakie można spotkać w naszej kuchni od niedawna.

Sprawdź, jakie warzywa i owoce znane i spożywane były przez Polaków od wieków, a jakie można spotkać w naszej kuchni od niedawna.
Odpowiedź

w dawnych czasach    Pożywienia w średniowieczu pochodziło przede wszystkim z roli. Wysiewano proso, z czasem także żyto i pszenicę. Znano rośliny motylkowe (bób, groch, wykę i soczewicę) i warzywa (marchew, ogórki, kapustę, cebulę, koper ogrodowy, rzepę). Wśród drzew owocowych, wbrew opinii o braku owoców, dominowały jabłonie, śliwy, wiśnie, czereśnie, grusze, orzech włoski, rzadziej brzoskwinie[2]. Dietę uzupełniały produkty, pochodzące z hodowli, zbieractwa i rybołówstwa. Hodowano świnie i owce, później rozpowszechniła się hodowla kóz i ptactwa domowego, z którego pozyskiwano pierze i jajka, ale także mięso. W lasach wypasano wieprze. Słynęła Polska także z miodu. Oto relacja nuncjusza papieskiego z roku 1565: „ Ma Polska (...) wielką obfitość miodu, mianowicie w Litwie, na Rusi, w Prusiech i Mazowszu, gdzie oprócz pasiek w pobliskości domów chowają pszczoły w lesie, w umieszczanych na ten cel ulach na wierzchołku wysokich sosen z drzwiczkami, które się otwierają w czasie pobierania miodu, z którego sycą napój podobny do wina... ” — Juliusz Ruggieri, opis Polski Mięso, prócz hodowli, pochodziło również z polowania. Z czasem jednak dla uboższej ludności możliwość ta został ograniczona przez wprowadzenie książęcych regaliów, które stopniowo zabraniały polowań początkowo na grubego zwierza (niedźwiedzia, tura, łosia), a następnie zakaz ten rozszerzono także na mniejsze zwierzęta. Na niektórych ziemiach polskich, aby rozwiązać problem kłusownictwa, pozwalano kmieciom łapania ptactwa (przepiórek, kuropatw) oraz drobnego zwierza w zamian za to wymagano świadczenia ustalonych usług. Spożycie mięsa przez ubogich warstw społeczeństwa zmniejszył ruch kolonizacyjny i polityka immunitetów, przez którą określono granice wsi Kolejnym elementem diety były ryby słodkowodne i morskie. Należały do nich leszcze, szczupaki, karpie, karasie, sumy, węgorze, sandacze i płocie, łososie, jesiotry, dorsze iśledzie. Dopełniały dietę nabiały: sery wędzone i świeże, słodkie i kwaśne mleko. Ponadto spożywano jajka i owoce lasu). Urozmaicano stół produktami, pochodzącymi ze zbieractwa: grzyby, które suszono lub kiszono, jagody, maliny, orzechy leszczyny. W latach nieurodzaju i głodu gotowano kasze z rdestu, szarłatu i ziarna komosy. Dla zwiększenie ilości jedzenia w nieurodzajnych latach dodawano żołędzie i brukiew.   odecnie   Bazylia i chyba mieta

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Sprawdź jakie warzywa i owoce znane i spożywane były przez polaków od wieków, a jekie można spotkać w naszej kuchni od niedawna

Sprawdź jakie warzywa i owoce znane i spożywane były przez polaków od wieków, a jekie można spotkać w naszej kuchni od niedawna...