Istota przedsiębiorstwa Gospodarstwo a przedsiębiorstwo Manufaktura a przedsiębiorstwo przemysłowe Wyszczególnienie Manufaktura Przedsiębiorstwo przemysłowe Techniczny podział pracy Nie występuje albo jest w zalążku Jest z reguły bardzo rozwinięte Techniczne uzbrojenie pracy Bardzo niskie w postaci najprostszych urządzeń i narzędzi Jest zróżnicowane zależnie m.in. od rodzaju produkcji, często bardzo wysokie Warunki pracy Najczęściej bardzo trudne Zróżnicowanie, ale dużo lepsze niż w manufakturze Definicje przedsiębiorcy: 1. Przedsiębiorca – właściciel umiejętnie łączący czynniki produkcji, przenoszący zasoby ekonomiczne z obszaru niższej na obszar wyższej efektywności (J.B. Say). 2. Przedsiębiorca – właściciel dynamizuje gospodarkę przez ciągłe wprowadzanie innowacji, które są siłą napędową poruszającą mechanizm gospodarczy. Dynamiczna nierównowaga powodowana przez innowacyjne przedsiębiorstwa jest norma zdrowej gospodarki (J.A. Schumpeter) 3. Przedsiębiorca – to kluczowa postać w przedsiębiorstwie, jest głównym czynnikiem sprawczym w przedsiębiorstwie i motorem postępu ekonomicznego (E. Gutenberg) Funkcje przedsiębiorcy wg C.A. Kenta: 1. Wprowadzenie nowych wyrobów na rynek. 2. Tworzenie nowych rynków, które w ogóle nie istniały. 3. Odkrywanie nowych zasobów i nowych sposobów rozszerzania podaży istniejących zasobów. 4. Odkrywanie i rozwijanie nowych technologii. 5. Reorganizowanie istniejących przedsiębiorstw w nowy twórczy sposób. Przedsiębiorczość – gotowość i zdolność do podejmowania oraz rozwiązywania w sposób twórczy i nowatorski nowych problemów przy świadomości związanego z tym ryzyka, umiejętność wykorzystywania pojawiających się szans i okazji oraz elastycznego przystosowania się do zmieniających się warunków (P.F. Drucker) Przedsiębiorczość = „zmysł przedsiębiorczości”, „duch przedsiębiorczości”, „postawy przedsiębiorcze”, „ekspansywność” Definicje przedsiębiorstwa z różnych punktów widzenia: 1. Według teorii ekonomii – marginalistyczna koncepcja przedsiębiorcza, maksymalizacja zysku. 2. Nauka organizacji i zarządzania – jednostka zorganizowana, do której odnoszą się zasady racjonalnej organizacji. 3. Cybernetyka – układ złożony podobny do organizmu żywego, który kieruje się kryterium najdłuższego zachowania organizmów przy życiu. System względnie odosobniony w otoczeniu. 4. Socjologia – przedsiębiorstwo jako kategoria społeczna, grupy społeczne i stosunki między nimi. 5. Prawo (prawo handlowe, pracy) – podmiot prawa posiadający zdolność do działań prawnych. Cechy (atrybuty) przedsiębiorstwa: 1. Powoływane do prowadzenia działalności gospodarczej w sposób trwały. 2. Zaspokajanie potrzeby innych podmiotów (klientów). 3. Wymienia produkty i usługi z innymi jednostkami na zasadzie kupna sprzedaży. 4. Posiada (od właściciela) zasoby kapitałowe w postaci dóbr materialnych oraz wartości niematerialnych i prawnych w także nazwę i reputację firmy (goodwill). 5. Posiada samodzielność decyzyjną, zasada autonomii przedsiębiorstwa. 6. Koszty pokrywa uzyskanymi przychodami, samodzielność finansowa, bilans i rachunek wyników. 7. Instytucja zarobkująca nastawiona na zysk (różni się od organizacji nie nastawionych na zysk – non profit). 8. Prowadzi działalność na własne ryzyko (możliwość strat). Cechy przedsiębiorstwa o charakterze ogólnym: 1. Przedsiębiorstwo – system otwarty pozostający w interakcji z otoczeniem. 2. System dynamiczny, złożony system probabilistyczny. 3. Przedsiębiorstwo nastawione jest na nauczenie się, przyjmowanie i gromadzenie nowej wiedzy. Definicja gospodarstwa rolnego wg GUS „za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, w tym indywidualne gospodarstwa rolne i działki rolne” „za indywidualne gospodarstwo rolne uważa się gospodarstwo rolne o powierzchni użytków rolnych przekraczających 1 ha, będące własnością lub znajdujące się w użytkowaniu tej samej osoby fizycznej lub grupy osób” Definicja gospodarstwa i przedsiębiorstwa wg W. Ziętary „gospodarstwo rolnicze jest to jednostka produkcyjna wyodrębniona pod względem organizacyjnym, stanowiąca zespół trzech czynników produkcji: ziemi, pracy i kapitału. Wyodrębnienie organizacyjne oznacza, że gospodarstwo posiada wydzieloną ziemię, środki produkcji i pracę. Stanowi więc jednostkę techniczno-organizacyjną na wytwarzanie produktów rolniczych”. „przedsiębiorstwo rolnicze stanowi jednostkę gospodarczą wyodrębnioną nie tylko pod względem organizacyjnym, lecz ekonomicznym i prawnym, nastawioną na wytwarzanie produktów i usług rolniczych w celu ich sprzedaży” Supersystem państwo i otoczenie Ustrój społeczny Ustrój gospodarczy Zarządzanie Podział pracy Warunki produkcji Rynki Komunikacja Socjotechniczny system przedsiębiorstwa ------------------------------------------ Funkcje gospodarstwa Zaopatrzenie ( inwestycje) Utrzymanie urządzeń i magazynów Produkcja, zbyt Finansowanie Gromadzenie pieniędzy ( ograniczanie inwestycji, udział w spółkach, kredyty) Wykorzystanie pieniędzy (wypłaty, podział zysku) Formy przedsiębiorstwa Formy prawne, stosunki własnościowe (umowy spółek) Udziały w spółkach, umowy kooperacyjne Prowadzenie i organizacja Koordynacja, sprawozdawczość Nakłady Efekty Środki produkcji Produkcja, zbyt Produkty łącznie z oddziaływaniem na otoczenie Pieniądze Informacje Specyficzne cechy przedsiębiorstw rolniczych: • organiczny i inwestycyjny charakter, • uzależnienie od warunków klimatycznych i przestrzeni, • nierównomierne zapotrzebowanie na czynniki produkcji, • ciągłość procesu produkcyjnego przy nieciągłych procesach pracy. Funkcje przedsiębiorstw rolniczych: • produkcyjną, • dochodową, • zapewnienia miejsc pracy, • akumulacyjną – powiększenie majątku, • ochrony środowiska przyrodniczego.
istota przedsiębiorstwa Gospodarstwo a przedsiębiorstwo Manufaktura a przedsiębiorstwo przemysłowe Wyszczególnienie Manufaktura Przedsiębiorstwo przemysłowe Techniczny podział pracy Nie występuje albo jest w zalążku Jest z reguły bardzo rozwinięte Techniczne uzbrojenie pracy Bardzo niskie w postaci najprostszych urządzeń i narzędzi Jest zróżnicowane zależnie m.in. od rodzaju produkcji, często bardzo wysokie Warunki pracy Najczęściej bardzo trudne Zróżnicowanie, ale dużo lepsze niż w manufakturze Definicje przedsiębiorcy: 1. Przedsiębiorca – właściciel umiejętnie łączący czynniki produkcji, przenoszący zasoby ekonomiczne z obszaru niższej na obszar wyższej efektywności (J.B. Say). 2. Przedsiębiorca – właściciel dynamizuje gospodarkę przez ciągłe wprowadzanie innowacji, które są siłą napędową poruszającą mechanizm gospodarczy. Dynamiczna nierównowaga powodowana przez innowacyjne przedsiębiorstwa jest norma zdrowej gospodarki (J.A. Schumpeter) 3. Przedsiębiorca – to kluczowa postać w przedsiębiorstwie, jest głównym czynnikiem sprawczym w przedsiębiorstwie i motorem postępu ekonomicznego (E. Gutenberg) Funkcje przedsiębiorcy wg C.A. Kenta: 1. Wprowadzenie nowych wyrobów na rynek. 2. Tworzenie nowych rynków, które w ogóle nie istniały. 3. Odkrywanie nowych zasobów i nowych sposobów rozszerzania podaży istniejących zasobów. 4. Odkrywanie i rozwijanie nowych technologii. 5. Reorganizowanie istniejących przedsiębiorstw w nowy twórczy sposób. Przedsiębiorczość – gotowość i zdolność do podejmowania oraz rozwiązywania w sposób twórczy i nowatorski nowych problemów przy świadomości związanego z tym ryzyka, umiejętność wykorzystywania pojawiających się szans i okazji oraz elastycznego przystosowania się do zmieniających się warunków (P.F. Drucker) Przedsiębiorczość = „zmysł przedsiębiorczości”, „duch przedsiębiorczości”, „postawy przedsiębiorcze”, „ekspansywność” Definicje przedsiębiorstwa z różnych punktów widzenia: 1. Według teorii ekonomii – marginalistyczna koncepcja przedsiębiorcza, maksymalizacja zysku. 2. Nauka organizacji i zarządzania – jednostka zorganizowana, do której odnoszą się zasady racjonalnej organizacji. 3. Cybernetyka – układ złożony podobny do organizmu żywego, który kieruje się kryterium najdłuższego zachowania organizmów przy życiu. System względnie odosobniony w otoczeniu. 4. Socjologia – przedsiębiorstwo jako kategoria społeczna, grupy społeczne i stosunki między nimi. 5. Prawo (prawo handlowe, pracy) – podmiot prawa posiadający zdolność do działań prawnych. Cechy (atrybuty) przedsiębiorstwa: 1. Powoływane do prowadzenia działalności gospodarczej w sposób trwały. 2. Zaspokajanie potrzeby innych podmiotów (klientów). 3. Wymienia produkty i usługi z innymi jednostkami na zasadzie kupna sprzedaży. 4. Posiada (od właściciela) zasoby kapitałowe w postaci dóbr materialnych oraz wartości niematerialnych i prawnych w także nazwę i reputację firmy (goodwill). 5. Posiada samodzielność decyzyjną, zasada autonomii przedsiębiorstwa. 6. Koszty pokrywa uzyskanymi przychodami, samodzielność finansowa, bilans i rachunek wyników. 7. Instytucja zarobkująca nastawiona na zysk (różni się od organizacji nie nastawionych na zysk – non profit). 8. Prowadzi działalność na własne ryzyko (możliwość strat). Cechy przedsiębiorstwa o charakterze ogólnym: 1. Przedsiębiorstwo – system otwarty pozostający w interakcji z otoczeniem. 2. System dynamiczny, złożony system probabilistyczny. 3. Przedsiębiorstwo nastawione jest na nauczenie się, przyjmowanie i gromadzenie nowej wiedzy. Definicja gospodarstwa rolnego wg GUS „za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą oraz prawami i obowiązkami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, w tym indywidualne gospodarstwa rolne i działki rolne” „za indywidualne gospodarstwo rolne uważa się gospodarstwo rolne o powierzchni użytków rolnych przekraczających 1 ha, będące własnością lub znajdujące się w użytkowaniu tej samej osoby fizycznej lub grupy osób” Definicja gospodarstwa i przedsiębiorstwa wg W. Ziętary „gospodarstwo rolnicze jest to jednostka produkcyjna wyodrębniona pod względem organizacyjnym, stanowiąca zespół trzech czynników produkcji: ziemi, pracy i kapitału. Wyodrębnienie organizacyjne oznacza, że gospodarstwo posiada wydzieloną ziemię, środki produkcji i pracę. Stanowi więc jednostkę techniczno-organizacyjną na wytwarzanie produktów rolniczych”. „przedsiębiorstwo rolnicze stanowi jednostkę gospodarczą wyodrębnioną nie tylko pod względem organizacyjnym, lecz ekonomicznym i prawnym, nastawioną na wytwarzanie produktów i usług rolniczych w celu ich sprzedaży” Supersystem państwo i otoczenie Ustrój społeczny Ustrój gospodarczy Zarządzanie Podział pracy Warunki produkcji Rynki Komunikacja Socjotechniczny system przedsiębiorstwa ------------------------------------------ Funkcje gospodarstwa Zaopatrzenie ( inwestycje) Utrzymanie urządzeń i magazynów Produkcja, zbyt Finansowanie Gromadzenie pieniędzy ( ograniczanie inwestycji, udział w spółkach, kredyty) Wykorzystanie pieniędzy (wypłaty, podział zysku) Formy przedsiębiorstwa Formy prawne, stosunki własnościowe (umowy spółek) Udziały w spółkach, umowy kooperacyjne Prowadzenie i organizacja Koordynacja, sprawozdawczość Nakłady Efekty Środki produkcji Produkcja, zbyt Produkty łącznie z oddziaływaniem na otoczenie Pieniądze Informacje Specyficzne cechy przedsiębiorstw rolniczych: • organiczny i inwestycyjny charakter, • uzależnienie od warunków klimatycznych i przestrzeni, • nierównomierne zapotrzebowanie na czynniki produkcji, • ciągłość procesu produkcyjnego przy nieciągłych procesach pracy. Funkcje przedsiębiorstw rolniczych: • produkcyjną, • dochodową, • zapewnienia miejsc pracy, • akumulacyjną – powiększenie majątku, • ochrony środowiska przyrodniczego.
istota przedsiebiorczosci tylko tego ma byc duzo bardzo prosze prosze o pomoc z gory dziekuje
istota przedsiebiorczosci tylko tego ma byc duzo bardzo prosze prosze o pomoc z gory dziekuje...