Przyczyny niedoborów żywności na świecie są różne w zależności od położenia geograficznego i sytuacji geopolitycznej danego regionu. Najważniejszym czynnikiem są złe warunki klimatyczne do produkowania i przechowywania żywności. Klimat ma również wpływ na wystepowanie na danym terenie klęsk żywiołowych, jak powodzie i susze, które niszczą duże ilości upraw. Ogromny wpływ na produkcję żywnosci ma również coraz intensywniejsza degradacja środowiska przyrodniczego wywołana poprzez stosowanie nieodpowiednich metod upraw,. W krajach, gdzie klimat jest łagodniejszy dla upraw, głód spowodowany jest również przez złą politykę żywnościową. Przykładem jest niewspółmierny wzrost liczby ludności w stosunku do przyrostu żywności oraz przedkładanie innych celow np. militarnych, nad społecznymi. Aby wyżywić coraz większą liczbę mieszkańców Ziemi, konieczne jest dbanie o środowisko, czyli zmniejszanie emisji spalin i zwalczanie erozji glebowej. Konieczne jest również zwiększenie wykorzystywania mórz i oceanów, wprowadzenie płodozmianu czy wykorzystywanie roslin motylkowych. Oczywiscie nie bez wpływu są również rządy państw, które powinny kłaść nacisk na podwyższenie wiedzy rolniczej, zwiększenie inwestycji w przemyśle rolno-spożywczym, polepszenie warunków magazynowania oraz zabezpieczanie terenów przed klęskami zywiołowymi.
1. Czym wytłumaczysz niedobory żywnościowe dla przeszło 1/3 ludności świata. Jakie są możliwości wyżywienia wzrastającej liczby ludności świata?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź