Przepis na: http://smakuje.blox.pl/resource/Donaty_Donuts_1.jpg Ale dokładnie te, co na obrazku z tą posypką.

Przepis na: http://smakuje.blox.pl/resource/Donaty_Donuts_1.jpg Ale dokładnie te, co na obrazku z tą posypką.
Odpowiedź

Donaty   Składniki: 2 szklanki mąki 3 dag drożdży 3 żółtka łyzka octu 1/2 szklanki cukru sól 2/3 szklanki mleka (3,2%) op. cukru waniliowego 1/4 kostki masła łyzka skórki z pomarańczy (nie musi być)   Ponadto: tabliczka czekolady deserowej lub cukier puder+woda+kilka kropli olejku pomarańczowego+posypka olej do głębokiego smażenia   Przygotowanie: Pokruszone drożdże połączyć z 4 łyzkami ciepłego mleka, łyzką mąki i łyzką cukru. Odstawić. Do pozostałej maki przesianej ze szczyptą soli dodać żółtaka, resztę cukru i mleka, cukier waniliowy, rozczyn, ocet, skórke otartą z pomarańczy i stopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia, a nastepnie rozwałkować na placek grubości około 1,5 cm. Wycinać szklanką kółka, a kieliszkiem otwory w środku. Odstawić do wyrośnięcia, nastepnie smażyć w głębokim oleju na złoty kolor, wyjmowac i osączyć na bibule. Czekoladę rozpuścić na parze, cienkim strumieniem polewać donaty, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem opruszyc cukrem pudrem. Lub przygotować lukier niezapominając o olejku pomarańczowym i posmarować górną część donat.    

Dodaj swoją odpowiedź