Odp. Sól kuchenna jest związkiem chemicznym o budowie (wiązaniu) jonowym. NaCl -------H2O-----> Na(+) +Cl ( -). W H2O dysocjuje na kationy sodowe i aniony chlorkowe. Jony te w krysztale soli tworzą regularną sieć przestrzenną zwaną siecią krystaliczną. W sieci tej są one poukładane w sposób bardzo uporządkowany. W krysztale soli możemy wyróżnić elementy symetrii np. osie symetrii. Jony w sieci zgodnie z prawem oddziaływania ładunków elektrycznych przyciągają się siłami elektrostatycznymi. Różnica elektroujemności pomiędzy atomem Na a atom Cl , jest większa od 1,7 , co zgodnie ze skalą elektroujemności Paulinga decyduje o obecności wiązania jonowego. Pojedyńcze kryształy soli tzw. monokryształy , mają płaskie i gładkie ściany. Przyjmują kształty : graniastosłupów, np. prostopadłościanów lub sześcianów. Oddziaływani pomiędzy jonami w sieci krystalicznej są bardzo słabe dlatego w obecności cząsteczek wody (dipoli), ulegają najpierw solwatacji a następnie procesowi dysocjacji elektrolitycznej. Na skutek działania dużych sił , monokryształy rozpadają się na mniejsze elementy o płaskich i gładkich ścianach. Pękają one wzdłuż ściśle określonych płaszczyzn. Kryształy soli są bezbarwne. Można je "hodować", tzn. wytrącać z nasyconego roztworu tel soli. Odległości pomiędzy jąnami w sieci są małe (w porównaniu z ciałami o budowie kowalencyjnej ,większe), a odziaływania między nimi są słabe, co określa wzór Coulomba.
1. Od czego zależy wartość siły elektrycznej? 2. Opisz BUDOWĘ KRYSTALICZNĄ soli kuchennej
1. Od czego zależy wartość siły elektrycznej? 2. Opisz BUDOWĘ KRYSTALICZNĄ soli kuchennej...