Składniki mineralne- substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich: białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych) niepełnowartościowe (roślinne) częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach (np.soja) tłuszcze roślinne zwierzęce węglowodany proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza) złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, błonnik, pektyny) witaminy sole mineralne makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód) mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom) woda Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie: budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek, energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako "paliwo" dostarczające energii. regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele. Pzdr. licze na naj;)
Odszukaj informacje na temat składników mineralnych i uzupełnij tabelę. Wapń Magnez Potas Fosfor Żelazo
Odszukaj informacje na temat składników mineralnych i uzupełnij tabelę. Wapń Magnez Potas Fosfor Żelazo...