Witamina E - bogatym źródłem są oleje roślinne, orzechy, kiełki zbóż, jaja, wątroba i ryby. Jest stosowana jako lek uzupełniający w terapii chorób reumatycznych i migreny, jako naturalny przeciwutleniacz stabilizuje błony komórkowe i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem, wychwytuje wolne rodniki, zapobiega powstawaniu procesów nowotworowych. Niedobór witaminy E powoduje zwiększoną podatność niektórych komórek i tkanek na działanie czynników rakotwórczych, a także osłabienie i zanik mięśni. Potas - bogatym źródłem są pomidory, marchew, ziemniaki, szpinak, banany, morele, orzechy i ryby. Potas utzrymuje właściwy poziom wody w komórkach, jest również odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowe oraz odgrywa dużą rolę w skurczu mięśnia. Szczególną rolę odgrywa w syntezie białek, a zatem w przyroście masy mięśniowej. Niedobór potasu w organiźmie powoduje osłabienie mięśni z towarzyszącym osłabieniem odruchów oraz perystaltyki jelit oraz zaburzenia rytmu serca. Pozdrawiam serdecznie
Przygotować informacje na kartce A4, wybrane witaminy , składniki mineralne. Każda powinna zawierać: -źródło występowania, znaczenie dla organizmu, niedobór powoduje... witamine : E składnik mineralny : POTAS daje naj !!!!!!!!
dziękuje :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź