Zastosowanie pieców w gastronomii Piec konwencyjno parowy – zasada działania jest prosta gorące, rozgrzane powietrze wentylatory przetłaczają przez komorę, wymuszając ruch poziomy, następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu i ponownie trafiają do wentylatorów. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie gwarantują nieprzenikanie zapachów (głównym ich nośnikiem są tłuszcze) oraz równomierną temperaturę w komorze. Do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Piece cukiernicze, lub cukierniczo - piekarnicze, jak sama nazwa wskazuje, stworzony zostały specjalnie do wypieku ciast, pieczywa itp. Piece piekarnicze występują jako: jedno, dwu i trzy komorowe umieszczone w obudowie ceramicznej, oraz 3-6 komorowe - w obudowie stalowej Piec elektryczny do pizzy umożliwiają obróbkę termiczną najbardziej znanej na świecie włoskiej potrawy w bardzo wysokich temperaturach, dzięki czemu przebiega to bardzo sprawnie i szybko. Osiągnięcie takich temperatur nie jest możliwe w domowych piekarnikach – i z tego właśnie powodu na pizzę domowej roboty trzeba poczekać przeciętnie dwadzieścia parę minut zamiast kilku. Ponadto gastronomiczne piece do pizzy są wyposażone w znacznie większą ilość funkcji i maja większe możliwości.
zastosowanie piecow w gastronomii na strone i na temat
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź