WARZYWA: kapusta- zawiera witaminy C oraz ma dużo potasu i wapnia kalafior- wspomaga nasz układ immunologiczny, zawiera wapń żelazo cynk flour sód,zawiera również witaminy K,B1,B6,E,P,C kalarepa-młode liście zawierają dużą ilość soli mineralnych w śród których znajdują się również:potas,kwas foliowy,żelazo, wapń,magnez i sód.Kalarepa zawiera również witaminy B i C. koperek-zawiera sole mineralne (wapń żelazo fosfor) oraz witaminy D,E,K,B1,B2,B6,B12, i duże ilośći wit.C Pitruszka zwyczajna-zawiera bardzo dużo prowitaminy A,żelaza i witaminy C zawiera także dużo chlorofilu. papryka czerwona-ma dużo beta-karotenu,zawiera wit C OWOCE: truskawki-'królestwo' wit.C zawiera też wit.PP,truskawka reguluje m.in. dotlenienie krwi malina-zawiera specialny błonnik który wyjątkowo skuteczniestymuluje pracę jelit
Wymień i krótko opisz po 6 warzyw i owoców oprócz : rzodkiewki , pomidora , banana , cytryn , ogórków , kiwi , pomarańczy , winogrona , marchewki .
Na przykładzie : Pomarańcze - zawierają witaminy A,B,C oraz kawasy organiczne itd....
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź