Potrzebuje Najlepszy Przepis Na Placki Ziemmniaczane Plissss!

Potrzebuje Najlepszy Przepis Na Placki Ziemmniaczane Plissss!
Odpowiedź

kilogram ziemniaków - jeśli będą ścierane ręcznie na tarce, proponuję te większe. 2 cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól, pieprz, szczypta majeranku Tłuszcz do smażenia

Składniki (dla 4 osób):   750 g sypkich ziemniaków (obrane) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę) ½ szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka soli ½ łyżeczki pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Krok 1. Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki. Krok 2. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu. Krok 4. Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy. ;)

Dodaj swoją odpowiedź