Rzepak- olej rzepakowy, produkcja biopaliwa, wykorzystywana jako żródło pyłku przez pszczoły. Soja- produkcja pasz, oleju sojowego, mączki sojowej, tofu, mleka sojowego, kaszy sojowej i lecytyny. Oliwka europejska- preparaty lecznicze, kosmatyczne, oliwa z oliwek, zielarstwo.
Zastosowanie soji : - stanowi ważny pokarm dla człowieka - w przemyśle służy do produkcji mydła,farb i smarów - wytwarza się z niej m.in mleko,lecytynę,mączkę sojową,margaryny Zastosowanie rzepaku : - ma bardzo duże znaczenie w pszczelarstwie - jest wykorzystywany do produkcji płyt pilśniowych - po wytłoczeniu stanowi cenną paszę dla zwierząt - nasiona używane są do produkcji oleju rzepakowego - wytwarza się z niego biodiesel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych Zastosowanie oliwki europejskiej : - używana w przemyśle kosmetycznym(maseczki,kremy) - roślina uprawna oraz mająca właściwości lecznicze - otrzymuje się z niej olej,bierze udział w przechowywaniu żywności