jakie jest znaczenie grzybów dla człowieka korzystne i niekorzystne pomóżcię

jakie jest znaczenie grzybów dla człowieka korzystne i niekorzystne pomóżcię
Odpowiedź

Korzystne ; - służą jako pokarm dla człowieka - są potrzebne w gospodarstwie człowieka Niekorzystne ; - mogą być przyczyną zatrucia - mogą być nawet przyczyną śmierci ( muchomor )

  • spożywane są przez człowieka ze względu na walory smakowe i zapachowe /jadalne grzyby kapeluszowe/; • wykorzystywane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru /drożdże/, serów pleśniowych /pędzlaki/, alkoholu /drożdże/, kwasu szczawiowego i cytrynowego /kropidlak/; • wykorzystywane są w produkcji antybiotyków /np. penicyliny wytwarzanej przez niektóre pędzlaki/ oraz niektórych witamin z grupy B; • porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, niektóre stosowane są jako zioła /płucnica/. • wywołują choroby roślin uprawnych /np. rdza zbożowa, zgnilizna ziemniaków, rak ziemniaków, mączniaki / oraz ludzi i zwierząt /grzybice/; • mogą być przyczyną zatruć /np. zatrucie muchomorem sromotnikowym lub sporyszem wytwarzanym przez buławinkę czerwoną/; • powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych.

Dodaj swoją odpowiedź