Żywność zawierająca witaminę A, to produkty więc przede wszystkim: masło, mleko i jego przetwory, jajka (szczególnie żółtka), ryby (zwłaszcza tłuste ryby), wątróbka zwierzęca . Produkty roślinnedostarczają nam natomiast prowitaminę A, czyli karoteny, które jednak nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na tę witaminę. Dlatego weganom i wegetarianom poleca się tran - niezwykle cenne źródło witaminy A. Wśród owoców i warzyw największe ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, znajdziemy w tych mieniących się pięknym kolorem słońca a także w owocach w kolorze pomarańczowym oraz w ciemnozielonych liściach warzyw. Bogactwo beta-karotenu skrywają więc w sobie marchewki, dynie,szpinak, sałaty, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.
występowanie wtaminy a
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź