Tradycyjna szynka wieprzowa z szynkowaru. 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej 0,1 litra wody 5 g ziela angielskiego i goździków 7 g pieprzu mielonego 5 g kolendry mielonej i bazylii 1/2 ząbka czosnku 25 g soli peklowej 1 łyżeczka cukru Mięso chude należy pokroić w dużą kostkę, natomiast to bardziej tłuste zmielić w maszynce do mięsa o małych oczkach. Mięso należy odpowiednio zakonserwować, dokładnie wcierając sól peklową. Po wstawieniu do ceramicznego lub szklanego naczynia, całość zalać wodą wraz z wymieszanym cukrem i posiekanym czosnkiem. Wszystko dobrze wymieszać i ugnieść. Tak przygotowane mięso w naczyniu należy odstawić na 48-72 godzin do lodówki (po pierwszym dniu jeszcze raz wymieszać). Po zapeklowaniu wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy i po napełnieniu go masą mięsną dobrze ubijajać każdą warstwę. Końcówkę woreczka zakręcić i zamknąć szynkowar. Następnie wkładamy szynkowar do garnka z wodą tak, aby lustro wody było około 1 cm ponad powierzchnią masy mięsa w szynkowarze. Nie należy zamaczać w wodzie całego szynkowaru. Doprowadzamy wodę do wrzenia (silne wydobywanie się pęcherzyków spod dna szynkowaru) i przez około 2–2,5 godziny parzymy mięso w temperaturze około 80°C (nie gotować). Po skończonym parzeniu szynkowar wkładamy na około 1,5 godziny do zimnej wody w celu jego wystudzenia. Następnie odkręcamy pokrywę i wyciągamy szynkę z woreczka i wkładamy ją na 6 lub więcej godzin do lodówki. Tak przygotowana szynka jest już gotowa do spożycia!
Staropolski sernik - mój ulubiony :) Składniki : - 1 kg twarogu - 2-3 łyżki mąki - 13 jajek ( 10 białek i 13 żółtek) - cukier waniliowy - 1,5 szkl. cukru pudru - kostka masła - skórka otarta z 2 cytryn Przygotowanie : Twaróg mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W misce miksujemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i masło. Gdy masa będzie gładka dodajemy po 1 łyżce twarogu. Gdy masa będzie puszysta posypujemy ją otartą skórką z cytryn i mąką. Na sam koniec dodać do masy ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę (o wym. 25x30cm) papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto wyrównując wierzch. Sernik piec ok.1h w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C Smacznego!!! Schab ze śliwką Składniki : - 1 i 1/2 kg schabu - majeranek - sól - 3 ząbki czosnku - kilka goździków - 10 dkg suszonych śliwek - 1 łyżka smalcu Przygotowanie : Mięso myjemy, wycieramy do sucha. Przygotowywujemy mieszankę do nacierania. Majeranek, sól i rozdrobniony czosnek mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mocno schab ze wszystkich stron. Staramy się wetrzeć ją jak najmocniej, by trzymała się powierzchni mięsa. Wkładamy mieso do naczynia do pieczenia. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Optymalnie jest potrzymać tak przygotowane mięso przez noc. Wyjęty schab szpikujemy kilkoma śliwkami za pomocą długiego, sztywnego pręta. Idealnie do tego celu nadają się szpikulce do fondu. Ok. 12 śliwek rozkładamy na dnie naczynia. Wielbiciele smaku staropolskiego dokładają kilka goździków. Podlewamy wodą (1/2 szkalnki) i kładziemy kawałek smalcu na wierzch. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku 1 godz. 20 min. Co 20 min. podlewamy mięso sosem, którego powinno być sporo na dnie naczynia. Jeśli zanadto wyparował, uzupełniamy braki wodą. Jeśli schab zanadto się przypieka z wierzchu, to przykrywamy go folią. Kroimy dopiero po zupełnym ostygnięciu. Smacznego!!! Myślę zę pomogłam :) Licze na naj i pozdrawiam :)