1. Skala pH – ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skala ta jest oparta na aktywności jonów hydroniowych [H3O+] w roztworach wodnych. 2. Na wartość energetyczną tłuszczu wpływa hydroliza trójglicerydów, czyli obecność wolnych kwasów tłuszczowych (FFA). Podobnym wskaźnikiem charakteryzującym hydrolizę tłuszczów jest liczba kwasowa (LK), która w przybliżeniu przyjmuje wartości dwukrotnie większe niż FFA. 3. Całkowita przemiana materii, CPM – suma wszystkich wydatków energetycznych człowieka, które ponosi podczas aktywności fizycznej.
1. a) jama ustna -odczyn obojętny (pH=7) -enzymy:amylaza ślinowa(ptalina) -produkty: maltoza, dekstryny b) żołądek -odczyn śilnie kwaśny (pH=1,5-2) -enzymy:pepsyna,lipaza,podpuszczka (u młodych ssaków) -produkty: długie łańcuchy polipeptydowe,glicerol, kwasy tłuszczowe oraz mono- i diglicerysy, ścięta kazeina c) jelito cienkie -odczyn zasadowy (pH=8) -enzymy: maltaza, sacharaza, laktaza, aminopeptydaza, dipeptydaza -produkty: monosacharydy, aminokwasy 2.