7 jajek 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 proszek do pieczenia (ten duży) 2 cukry waniliowe (te mniejsze) 1,5 l wody (gazowanej albo zwykłej) ubijasz białko po czym wkładasz do lodówki do miski wlewasz żółtka po czym cukier waniliowy jak i zwykły cukier. później olej (cały czas miksując to) później wodę. na to sypiesz mąkę, którą musisz wymieszac z proszkiem do pieczenia. no i na końcu wyłączasz mikser i te białko w to klepiesz czy jak i mieszasz tak by było OK. no i później wstawiasz na 250 stopni gofrownice i robisz to około 4-5 min. oczywiście porcja wychodzi duża z tego, do około 30 gofrów. zawsze możesz zmniejszyc ilosc składników :)
2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki oleju dodatki: szklanka śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, owoce (truskawki, banany, wiśnie, itd) na początek należy wszystkie składnik (oprócz białek) połączyć ze sobą w dużej misce i ze sobą zmiksować. Do stworzonej w ten sposób masy należy dodać ubite białka i zmieszać. Ciasto przenosimy za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu gofrów studzimy je na kratce. Gofry tak wykonane są bardzo wtedy bardzo delikatne i puszyste.Przygotujmy teraz dodatki do naszych gofrów. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na ostudzone gofry kładziemy pokrojone owoce, na nie śmietanę a całość opcjonalnie możemy też polać polewą czekoladową. W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju owoce, jakie daje nam ogród. Świetnym pomysłem na deser dla całej rodziny będą gofry z truskawkami, malinami, brzoskwiniami i wiśniami.