są jako pożywienie zwierze domowe są elementem łańcucha pokarmowego
Ryby są bardzo smaczne i co nie mniej ważne bardzo zdrowe. Mięso ryb zawiera prawie wszystkie ważne w żywieniu człowieka składniki pokarmowe, a więc białko ( przyswajalność wynosi aż 97%), tłuszcze, witaminy, składniki mineralne, natomiast nie posiada węglowodanów. Kwasy tłuszczowe omega –3, w które bogate są ryby (szczególnie tłuste ryby morskie, takie jak śledzie), hamują rozwój schorzeń układu krążenia, zakrzepów naczyniowych, niektórych odmian nowotworów, reakcji alergicznych, reakcji zapalnych: pełnią także bardzo istotną funkcję w rozwoju oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w szczególności zaś narządu wzroku oraz mózgu. Szczególnie bogate w kwasy omega – 3 , obok śledzi, są takie ryby jak łosoś, makrela, halibut, dorsz i tuńczyk (spożywać najmniej ok. 30 dag tygodniowo). Ponadto tłuszcz ryb morskich (np. śledź, makrela) zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie cholesterolu we krwi oraz wykazujących działanie przeciwkrzepliwe, co ma znaczenie w zapobieganiu miażdżycy. Tłuszcze te zawierają znaczne ilości witamin A i D i charakteryzują się niską temperaturą topnienia oraz dużą przyswajalnością przez organizm człowieka. Ludzie, którzy przynajmniej co tydzień jedzą ryby, chronią swój mózg przed szybkim starzeniem o 10 – 13 % rocznie, co oznacza, że ich mózgi są młodsze średnio o 3-4 lata. Składniki tłuszczu rybiego obniżają podatność na depresję oraz poprawiają nastrój. O TO CHODZIŁO?